Of ik het nou wil of niet, als het nieuwe jaar aanbreekt, kijk ik automatisch een beetje vooruit.  Dan denk ik na over wat ik wil gaan doen en waar ik op wil focussen. Een van die dingen is dat ik graag creatiever wil zijn. Zo wil ik vaker schrijven en meer tijd besteden aan andere creatieve bezigheden. In de praktijk komt daar minder van terecht dan ik zou willen. De afgelopen periode ging ik bij mezelf te rade hoe dit komt en belangrijker, of ik kon achterhalen hoe ik dit kon verbeteren.
 
Het antwoord was eigenlijk simpel en ook een beetje confronterend. Hoewel ik ontzettend blij en rustig word van schrijven en andere creatieve bezigheden, merk ik dat creativiteit niet de plek in mijn leven heeft die ik het graag wil geven.
 
Ik betrapte mezelf er op dat ik pas leuke dingen mag doen op het moment dat ik het voor mijn gevoel ‘verdiend’ heb. Blijkbaar moet ik eerst voldoende werken en alle andere essentiële en nuttige verplichtingen afronden, voordat ik iets voor mezelf mag doen. Met als gevolg dat wanneer ik op de bank plof, ik geen energie meer heb om creatief te zijn. Dan gaat mijn e-reader of Netflix aan. Ook leuk, maar geen wonder dat ik daardoor minder creatief ben dan ik eigenlijk zou willen.
 
Afgelopen september was ik in TivoliVredenburg waar schrijfster Elizabeth Gilbert, bekend van het boek ‘Eat Pray Love, sprak over creativiteit en het vinden van je eigen pad. Zij raadt aan om op zoek te gaan naar het moment waarop jij het productiefst bent. Het moment waarop jij je het lekkerst voelt. Dat moment kan voor iedereen anders zijn, maar wanneer jouw piekmoment ook is maakt niet uit. Het gaat er om die tijd in je agenda te blokken en te besteden aan de dingen die je echt wilt doen. Zo maak je optimaal gebruik van je energie en kun je de overgebleven tijd besteden aan al die andere dingen.
 
Nou klinkt dit ontzettend logisch. Toch zijn er maar weinig mensen die dat ook daadwerkelijk doen. Het is misschien ook niet zo heel eenvoudig. Want het kan zomaar betekenen dat jouw piekmoment om tien uur ’s ochtends begint. Precies het moment waarop jij op kantoor zit.
 
Zelf moet ik ook nog een goed plan bedenken hoe ik mijn vastgeroeste patroon ga doorbreken. Maarrrrr, waar een wil is, is een weg, toch? Het lijkt mij een mooi streven voor het komende jaar 🙂

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maandelijks alle schrijfevenementen in je mailbox.

Dank je wel voor je aanmelding!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand alle schrijfevenementen in je mailbox.

Dank je wel voor je aanmelding!