Het leven zit vol met regels. Regels waar je je aan moet houden in het verkeer, regels die gelden op school of op je werk, of in je relatie. Of regels waar je je aan moet houden om gezond te blijven of om af te vallen.

Ook binnen het schrijven vind je tal van regels. Zo zou je een verhaal nooit mogen beginnen met iemand die ontwaakt, want dat is te cliché. En vertellen lijkt ineens een doodzonde te zijn; je moet dingen namelijk laten zien. Natuurlijk kan het geen kwaad om hiervan op de hoogte te zijn. We vergeten alleen dat het geen harde feiten zijn en dat er altijd ruimte is om creatief te zijn.

Zo riepen er jarenlang mensen dat vrouwen niet gamen. Tot het spel The Sims op de markt kwam en hele hordes vrouwen niet meer weg te slaan waren van hun (spel)computer. Ook had het eigenlijk geen zin om voor jonge jongens boeken te schrijven, want die lazen toch niet. Tot J.K. Rowling eindelijk een uitgever had gevonden en Harry Potter wereldwijd omarmd werd door kinderen én volwassenen. Of wat dacht je van erotische verhalen? Daar zat niemand op te wachten. De gemiddelde lezer zou daar nooit aan beginnen. E.L. James bewees het tegendeel en bracht tieners, huisvrouwen, moeders, schoonmoeders én oma’s aan het zwijmelen met haar trilogie Vijftig Tinten Grijs (Fifty Shades of Grey).

Laat je daarom niet teveel beperken door de geschreven regels over wat werkt, hoe het moet of hoe het beter kan. Mocht je jezelf toch aan een regel wilt houden, laat plezier hebben in het schrijven dan de belangrijkste zijn. Want als jij plezier hebt in het schrijven, komen de mooiste teksten en verhalen tevoorschijn. En ben je het plezier verloren of heb je het nog niet gevonden? Dan help ik je graag.

Happy writing!

Start schrijfcursus 'Creatief schrijven'

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Komende schrijfactiviteiten

» Bekijk de volledige agenda

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maandelijks alle schrijfevenementen in je mailbox.

Dank je wel voor je aanmelding!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand alle schrijfevenementen in je mailbox.

Dank je wel voor je aanmelding!