Elke maand organiseer ik tweemaal het schrijfcafé. Klinkt hartstikke leuk natuurlijk, maar wat is dat nou eigenlijk?

Schrijven op je eigen niveau

Het schrijfcafé is een plek waar mensen die willen schrijven samenkomen en waar je op je eigen niveau kunt schrijven aan de opdrachten die ik je geef. Je hoeft niks te presteren, niks te bewijzen. Of je nou nog nooit geschreven hebt of al eindeloos veel schrijfboekjes hebt vol gepend, iedereen is welkom.

Ideale manier om jezelf aan het schrijven te zetten

Voor veel mensen is het lastig om thuis te schrijven. Je komt er thuis niet aan toe, je hebt geen idee waarover je moet schrijven. Of je wilt eens kijken of schrijven wat voor je is, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Het kan ook zijn dat je al wel veel schrijft, maar het fijn vindt om een keer wat anders te schrijven. Om nieuwe dingen uit te proberen. Wat je motivatie ook is, het schrijfcafé is een fijne manier om jezelf aan het schrijven te zetten.

Plezier in het schrijven staat voorop

Elke editie duurt twee uur. In die twee uur geef ik je diverse schrijfopdrachten die je op je eigen manier mag uitvoeren. Het kan een verhaal zijn, of een gedicht; het is maar net wat er op dat moment bij jou omhoog komt. Het gaat er tijdens mijn schrijfcafé’s niet zozeer om dat je aan de opdracht voldoet, maar vooral dat je schrijft. Je zult merken dat er bijna altijd wel iets ontstaat. Soms schrijf je iets fantastisch en op andere momenten komt er helemaal niks. En dat is helemaal prima. Het gaat vooral om het plezier van het schrijven. Dat staat voorop.
Schrijf dan ook vooral op een manier die voor jou het fijnste is. De een schrijft het liefst op een laptop of tablet, de ander met pen en papier. Wat mij betreft ga je helemaal los op een typemachine. Wat voor jou het beste werkt 😉

Een plek om te experimenteren met uiteenlopende schrijfopdrachten

Het is leuk om te zien dat iedereen andere kwaliteiten heeft. Wat de een goed ligt, daar kan de ander helemaal niks mee. En andersom. Daarom probeer ik uiteenlopende schrijfopdrachten te verzinnen, zodat je kunt experimenteren en kunt ontdekken wat je leuk vindt.
Soms is er een specifiek thema waaraan alle opdrachten voldoen, maar soms zijn het losse opdrachten die niks met elkaar te maken hebben. Dat is volledig afhankelijk van mijn eigen creatieve proces en wat er bij mij ontstaat tijdens het bedenken van de opdrachten 🙂

Optioneel voorlezen

Na afloop van een schrijfopdracht is er de mogelijkheid om je verhaal te delen. Dit is altijd optioneel en vrijwillig. Dus als je tekst te persoonlijk is, als je het spannend vindt om je teksten te delen, of als er gewoon echt niks zinnigs uit je pen kwam, dan is dat helemaal prima. Het voorlezen is niet bedoeld om te laten zien hoe goed jij bent als schrijver, maar is vooral een leuke manier om van elkaar te horen wat een schrijfopdracht bij iedereen teweeg heeft gebracht. Het allermooiste aan het geven van schrijfactiviteiten is dat wanneer je tien mensen een schrijfopdracht geeft, er tien totaal verschillende verhalen ontstaan. Dat vind ik het mooie aan fantasie en creativiteit. Je weet nooit wat er ontstaat in die hersenpannetjes van ons. En dat vind ik magisch.

Wees niet bang

Misschien denk je nu wel ‘Ja maar, ik kán helemaal niet schrijven!’ Maak je geen zorgen. Dat hebben bijna alle schrijvers. Ook zij die al hun hele leven schrijven. Dat komt omdat dingen die je schrijft vaak heel persoonlijk zijn en daardoor heel kwetsbaar voelen. Zelf vind ik het net zo goed spannend om mijn verhalen met anderen te delen. Grappig genoeg zijn de verhalen van de mensen die het meest onzeker zijn, soms de allermooiste pareltjes die je tot op het bot ontroeren.
Het is in ieder geval goed om te onthouden dat niemand van jou verwacht dat je het mooiste verhaal ter wereld schrijft. Zeker niet tijdens het schrijfcafé. Het schrijfcafé is een manier om je creativiteit aan te wakkeren en ter plekke iets te verzinnen. Niemand die verwacht dat er in dat korte tijdsbestek iets briljants ontstaat. En zodra je loslaat dat je tekst mooi moet zijn, zul je merken dat je veel vrijer gaat schrijven. Het schrijfcafé is de perfecte plek om te experimenteren.

Elk schrijfcafé staat op zichzelf

Een voordeel aan het schrijfcafé is dat je zelf kunt kijken wanneer je wilt meedoen. Je kunt eenmalig komen, om te kijken of het voor je is. Je kunt af en toe komen wanneer jouw agenda het toelaat of je kunt elke maand aanschuiven. Alles kan.

Schrijfatelier Zintrige

Tijdens alle activiteiten die ik organiseer probeer ik een prettige sfeer neer te zetten. We zitten in mijn eigen schrijfatelier waar ik zo veel mogelijk een huiselijke sfeer probeer te creëren. Veel mensen vinden het de eerste keer hartstikke spannend, omdat ze geen idee hebben wat hen te wachten staat. Weet dan, dat er eigenlijk altijd wel een of meerdere nieuwe mensen aan tafel zitten. Bovendien ben ik er bij, ik sleep je er graag doorheen 🙂

Schrijf je mee?

Hopelijk heb je nu een iets beter beeld over wat het schrijfcafé nou precies is. Heb je nog vragen? Stuur me gerust een mailtje op tirza@zintrige.nl.
Dus of je nou nog nooit hebt geschreven of al tientallen bestsellers op je naam hebt staan. Jong bent, of oud. Iedereen is welkom. Een lijst met alle komende schrijfcafé’s en het aanmeldformulier vind je op www.zintrige.nl/schrijfcafe-utrecht.
Ik hoop je snel een keer te zien!

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maandelijks alle schrijfevenementen in je mailbox.

Dank je wel voor je aanmelding!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand alle schrijfevenementen in je mailbox.

Dank je wel voor je aanmelding!