Bij elk schrijfevenement is het weer afwachten wat voor verhalen er naar boven zullen komen bij de deelnemers. Elke keer opnieuw ben ik verrast hoe mensen in zo’n korte tijd een mooi verhaal kunnen neerzetten. Het een persoonlijk, het ander absurd. Soms met een lach en soms met een traan. Of het nou mensen zijn die voor het eerst schrijven of niet, het blijft magisch wat fantasie soms naar boven brengt. Om te laten zien wat voor verhalen er zoal ontstaan vind je regelmatig verhalen van deelnemers terug op deze website.

Schrijfopdracht

Bedenk een personage. Dit personage moet een moeilijke brief schrijven. Schrijf over jouw personage tijdens het schrijven en het posten van de brief.

Het verhaal: Sophie

Auteur: Maaike Lisman

Van de therapeut moet ze een brief schrijven aan haarzelf. Dan zou ze de dingen overzichtelijk op een rijtje kunnen zetten. Een vrij simpele opdracht, zou je zeggen. Maar ze zit aan haar bureau te wachten op inspiratie die niet komt.
Ze tikt met haar pen tegen het papier. Ze zit met haar kin op haar hand, alsof ze De Denker van Rodin is. Maar net als in het standbeeld, komt in haar gedachten ook geen beweging.
Langzaam laat ze haar pen neer op het papier en begint een beetje te krabbelen. “Beste Sophie” … nee, doe maar “Lieve Sophie”. Ze moet immers van zichzelf leren houden.
De woorden komen langzaam op gang. Op het papier verschijnt haar hele leven. Het verdriet dat ze voelt, de pijn die aan haar vreet. Dat ze vindt dat ze beter verdient. Was getekend, Sophie.

Ze loopt naar buiten. Een waterig zonnetje schijnt op haar gezicht. De brief brandt in haar handen. Waarom zou ze die eigenlijk posten? Morgen valt ie bij haar op haar eigen deurmat en leest ze wat ze eigenlijk toch al lang wist. Dat ze de moeite waard is. Dat ze goed genoeg is. Dat haar onzekerheid ongegrond is. Waarom heeft ze het eigenlijk nodig een brief te schrijven aan haarzelf? Ze weet het zo toch ook wel? Toen ze eenmaal begon met schrijven rolde het er zo uit. Toen het eenmaal op papier stond vond ze het allemaal eigenlijk heel logisch.

Ze draait zich om en neemt de brief mee terug naar huis. Tegen haar therapeut zal ze zeggen dat ze het nut van deze opdracht echt niet ziet.

Zintrige nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand alle nieuwe schrijfevenementen in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!